Hradec nad Moravicí – ze zámku na Bezručovu vyhlídku

Místo: zámek v Hradci nad Moravicí – Bezručova vyhlídka
Dostupnost: autem (parkování na placeném parkovišti před zámkem), autobusem
Kvalita cesty: udusaná hlína, lesní
Vhodnost pro: kočárky, pěší turistiku, jízdu na kole
Délka trasy: cca 3 km (tam a zpátky)
Náročnost trasy: nízká
Převýšení: 93 m
Časová náročnost: 1 – 2 hod
GPS: 49.8639653N, 17.8742094E (zámek), 49.8560364N, 17.8680789E (Bezručova vyhlídka)
Občerstvení: bistro U Záviše, zámecká restaurace U královny Kunhuty

Popis trasy

Malebné městečko Hradec nad Moravicí jen pár kilometrů od Opavy je vyhledávanou destinací. Městečko je známé pro svůj pohádkový Červený a Bílý zámek z období raného středověku, který byl postupně přestavován do dnešní empírové podoby. Dodnes patří k nejkrásnějším zámkům v České republice. Navíc je obklopen rozsáhlým parkem se spoustou zajímavostí k vidění.

Výlet na Bezručovu vyhlídku je ideální zahájit u Červeného zámku a vydat se po modré turistické značce. Trasa vede skrz zámecký park plný vzrostlých stromů, ve kterém si můžete odpočinout na jedné z laviček, poslechnout si u toho vážnou hudbu vycházející z reproduktoru, pokochat se původními sochami nebo sochami tamního známého rodáka Kurta Gebauera. To vše doprovázené nádhernými výhledy po širém okolí.

To z něj dělá také velmi romantické místo pro žádost o ruku.

Pokud máte čas, rozhodně se vydejte na zajímavou prohlídku zámku, který nabízí jeden ze tří prohlídkových okruhů. Jestliže se chcete raději projít, navštivte alespoň nádvoříčko u Červeného zámku nebo vystoupejte na vrcholek jedné ze dvou věží zámků.

Zajímavé je, že na zámku pobývali mimo jiných významných osobností i Ludwig van Beethoven a Ferenc Liszt. Proto můžete cestou na Bezručovu prohlídku po levé straně na tzv. Beethovenově návrší potkat pomník Beethovena. Můžete se také pokochat výhledem na řeku Moravici z Lisztovy vyhlídky.

Nenáročná cesta k vyhlídce vede mírně do kopce, nejedná se o žádné prudké stoupání. Terén má převážně udusanou hlínu, takže je pro kočárky sjízdný bez větších problémů. Za deštivého počasí je však lehce rozbahněný.

Bezručova vyhlídka o výšce 4 metrů se nachází po pravé straně jižním směrem od zámku a je až do poslední chvíle skrytá mezi stromy. Dříve se tomuto místu říkalo Výšina císaře Viléma. Dřevěná vyhlídka stojící na 4 kamenných pilířích je sama o sobě prostorná a vejde se na ni vícečlenná rodina nebo výprava. Je příjemným místem k odpočinku nebo svačině. Z vyhlídky uvidíte zámecký park, městečko Hradec nad Moravicí,kopec Hanuši, řeku Moravici, část Podolí, Branku u Opavy nebo rovinu vinoucí se směrem k Opavě.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.