Jak naučit děti finanční gramotnosti 

Finanční gramotnost je základní znalostí do života. Čím dříve si dítě osvojí dobré návyky ohledně peněz, tím lépe je dovede v životě aplikovat. Naučte své dítě hospodařit s penězi a získáte zodpovědného parťáka do domácnosti. 

Obsah článku

K čemu je finanční gramotnost?

V současné době žije spousta lidí od výplaty k výplatě, nemají žádný finanční polštář a snadno se dostanou do nedostatku. Pokud dítě vidí podobný příklad, tak nebude zvyklé šetřit a nezvládne se ani v budoucnu o svoje peníze postarat. 

Finanční gramotnost je v současnosti nepostradatelná. Umět vyhodnotit riziko půjčky nebo si umět rozložit příjem na celý měsíc nezvládají ani někteří dospělí, protože je to nikdo nenaučil. Škola v oblasti financí značně zaostává a je na rodičích, aby své děti připravili. Jako studijní materiál můžete vyzkoušet i web, jako je Lundeam.com, kde naleznete srovnání a recenzi půjček.

Vysvětlete hodnotu peněz

Abstraktní myšlení je pro malé děti velmi složité. Představit si, že lesklé papírky mají nějakou hodnotu, je nepředstavitelné. A co teprve virtuální peníze na kreditní kartě. Jakmile dítě začne alespoň trochu chápat, tak mu můžete vysvětlit, jak peníze fungují, že jde o jakýsi směnný obchod. 

Následně můžete srovnat hodnoty jednotlivých výrobků a přiřadit k nim orientační ceny. Žvýkačky stojí dvacet korun a je to malá částka. Autíčko za pět set je sice drahé, ale ještě se to dá. Motorka za tři tisíce je opravdu drahá a nemůžeme ji koupit jen tak, může být pouze k výjimečným příležitostem. Díky přirovnání si dítě snáz uvědomí cenu peněz. 

Mluvte o rodinných financích

Nebojte se s dítětem mluvit o rodinném rozpočtu. Řekněte dítěti, jaký je příjem celé rodiny a co všechno je potřeba zaplatit daný měsíc. Pokud se zrovna nacházíte ve finanční tísni, tak nezacházejte do podrobností, můžete dítě zbytečně vyděsit.

Seznamte dítě s cenou jednotlivých položek. Když pojedete na dovolenou, do akvaparku nebo do zoo, tak si bude jednotlivých výletů více vážit, když zjistí jejich cenu.

Rozhodně však v dítěti nevzbuzujte pocit výčitek. Zábava k životu patří a člověk by neměl jen šetřit. Vyhněte se větám: „Dneska jsi mě stál peněz. Musela jsem oželet novou bundu, abych tě sem mohla vzít.“ Dítěti můžete velmi zranit a napříště si už výlet nebo hračku pořádně neužije, protože bude mít strach z výčitek. 

Svěřte dítěti vlastní finance

Kapesné přiměřené věku je pro dítě skvělým prostředkem, jak si osahat finance v praxi. Dávejte dítěti v předem určené době „výplatu“ a je jen na něm, jak je využije. Pokud si peníze utratí za sladkosti a zbytečnosti, tak mu už nové nedávejte. Musí počkat na další „výplatu“. 

Odhadnout přiměřené množství peněz není vůbec snadné. Předškolní dítě si může spořit příspěvky od babiček do pokladničky a přispět rodičům na dražší dárek. Školou povinné děti už zvládnou hospodařit s penězi lépe a můžete jim svěřit o něco větší finanční obnos.  

Například pokud už jsou děti trošku odrostlejší je i vhodné jim měsíčně investovat. Podívejte se na následující odkaz o investování do zlata a udělejte si obrázek sami.

Úspory očima dětí

Úspory pro dítě obvykle znamenají šanci na nákup dražší hračky. Když dítě utratí veškeré finanční prostředky, tak mu elektřinu neodstřihnou a nebude do konce měsíce na suchém pečivu. Jen si nebude moci koupit věci, po kterých touží. 

Vysvětlete mu pravý význam úspor. Poučte jej, aby neutratilo celé kapesné. Ideální je na úspory odkládat 20 % z příjmu. Pokud dítě neuposlechne, tak jej nechte nést následky a na další finance si bude muset počkat. 

Tip na článek: Jak naučit děti kritickému myšlení

Reklamy a děti

Reklamy přesně cílí na naše emoce a snadno ošálí i dospělého člověka. Děti nehledají za reklamou něco špatného. Ta panenka je přece nejlepší na světě a žádná holčička se bez ní neobejde, tak ji musím mít také. Děti jsou sice důvěřivé, ale rozhodně nejsou hloupé. 

Vysvětlete jim pravý účel reklamy. Pochopí jej velice snadno. Až vysvětlíte účel reklamy, tak můžete zabrousit i do mediální výchovy a zároveň dítě poučit o fake news a důvěře v články na internetu. Vhodná je i osvěta o bezpečnosti na internetu. Vzdělávání v těchto oblastech ve školách značně pokulhává. 

Jděte dobrým příkladem

Buďte svému dítěti dobrým příkladem. Pokud dítě poučíte, že si má každý nákup dobře promyslet a pak jdete a koupíte si nějakou zbytečnost pro radost, tak nedáváte dobrý příklad. Buďte důslední nejen k dítěti, ale také k sobě.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.