Jak naučit dítě jezdit na kole 

Jízda na kole je pro spoustu rodin zábavou na letní dny. V sedle stihnete urazit více kilometrů a objevíte více zajímavých míst než pěšky. Vztah ke sportu musíte budovat velmi brzy. Když si dítě navykne trávit dny u televize, je velmi těžké jej dostat pryč. 

Začněte s tréninkem už od mala

S přípravou na kolo můžete začít, jakmile dítě začne stabilně a samostatně chodit. Neposadíte jej samozřejmě na klasické kolo, ale k prvním narozeninám je ideálním dárkem odrážedlo. Vybírejte užší odrážedla, ideálně jednostopá, kde dítě musí držet rovnováhu. 

Dítko musí dostat pohodlně nohama na zem. Dobrou volbou jsou rostoucí odrážedla, kdy jednoduše nastavíte sedátko podle aktuální výšky. Když je dítě na odrážedlo velké, tak krčí nohy a vytáčí kyčle, což je pro něj velmi nepohodlné. 

Obecně se doporučuje začít s nácvikem na kole se šlapátky kolem tří let. Pohybově zdatné děti to zvládnou dříve, někteří neumí jezdit bez koleček ani jako předškoláci. 

Výběr správného kola

Nekupujte dítěti zbytečně velké kolo s tím, že mu vydrží o něco déle. Raději kupte bazarové kolo odpovídající velikosti, protože na kole nevhodné velikosti se dítě bude trápit. 12 a 18 palcová kola se nevyrábí s pákovou brzdou na řidítcích, což je do začátku dobré, protože brzdění šlápnutím dozadu je snazší. 

Ve specializovaném obchodě vám s výběrem kola poradí. Kupujete-li kolo na vlastní pěst, tak dohlédněte, aby dítě dosáhlo nohama na zem. Velké kolo je nejen vyšší, ale má delší rám a dítě se musí předklánět, což není pohodlné. Hůře se mu také drží rovnováha a může přijít k úrazu. 

TIP na článek: Jak naučit dítě lyžovat

Bezpečnost až na prvním místě 

Ani při učení nesmí chybět helma. Dle zákona musí všechny nezletilé osoby nosit na kole helmu. Jděte dítěti příkladem a noste ji také. Na helmě opět nešetřete, přestože z ní dítě za rok vyroste. Pády na hlavu z kola jsou velmi nebezpečné a mohou mít vážné následky. 

Navnadit na nošení helmy můžete pěkným vzhledem. Dnes už jsou běžně k dostání kvalitní helmy v různých barvách a vzorech. Nechte dítě vybrat si helmu dle svých představ. Bude ji nosit mnohem raději. 

Na první jízdy vybírejte vhodný terén. Ideální je asfaltová cesta s minimem aut, lesní nebo polní cesta. První trasy volte krátké a nejezděte přes rušné komunikace. Projíždějící auto může dítě rozrušit a snadno dojde k pádu pod kola nebo do příkopu. 

TIP na článek: Jak naučit dítě plavat

Pomoc do začátků

S balančními kolečky dítě získá jistotu a zdokonalí svoji rovnováhu. Až se dítě naučí jezdit s balančními kolečky, tak je můžete odmontovat. 

Nejtěžší je na kole rozjezd. V tuto chvíli bude dítě potřebovat vaši pomoc. Zezadu přidržujte sedlo a kousek s dítětem běžte, než chytí stabilitu. Můžete běžet celou dobu vedle něj a dodávat mu pocit jistoty. Nikdy nechytejte dítě za tričko nebo rameno. Rozhodíte mu stabilitu a může dojít k pádu.

Některé děti mají strach, když je rodič pustí, ale na kole jezdit zvládají. Běžte za nimi a předstírejte držení za sedlo. Až bude dítě bezpečně na zemi, tak mu řekněte, že už zvládá jezdit samo. Většina dětí tento trik neprokoukne a naučí se snadno jezdit. 

Pozitivní motivace

Pokud jsou rodiče zapálení cyklisté, tak se snaží potomky přivést k ježdění co nejdříve, aby s nimi mohli sdílet svoji zálibu. Přílišný tlak může děti odradit. Obzvlášť chcete-li po dětech velké výkony. Když dítě od začátku komandujete a popoháníte, tak se může zašprajcovat a na kolo už s vámi nebude chtít.

Až si budete chtít dát do těla, neberte sebou dítě. Zpočátku jezděte kratší trasy bez velkého převýšení. Myslete i na občerstvení během cesty a dopřejte dítěti krátkou zastávku na dětském hřišti nebo na koupališti. 

Když dítěti cyklistika k srdci nepřiroste, tak mu to nemějte za zlé. Snažte se najít vhodnější sport, který budete moct provozovat spolu nebo jej přihlaste do sportovního kroužku s jeho vrstevníky. Snažte se, aby dítě na sport nezanevřelo. 

Publikováno
V rubrikách Jak naučit

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.