Únava v těhotenství – jak se s ní vypořádat?

Přestože se říká, že těhotenství není infekce, všichni se shodujeme, že dává tělu zabrat. Jak by ne, když se uvnitř nadějné matky vyvíjí nový život, který si v rámci vitality vybírá daň v podobě únavy. Pocit vyčerpání mohou těhotné ženy pociťovat zejména v počátečním trimestru, kdy se velká část energie soustředí na zdokonalování a vývoj miminka. Za únavou navíc obvykle stojí měnící se hladiny hormonů.

Navzdory tomu, že těhotenství může být přirozený stav, během kterého, až na několik výjimek, jste schopni provádět některá cvičení a činnosti, snažte se myslet na to, že vaše tělo začíná procházet zatěžkávací zkouškou. Tímto způsobem jej nemůžete žádat, aby vykonávalo stejnou činnost, jakou vykonávalo ještě nedávno, než jste otěhotněla. Zejména v raných fázích těhotenství se setkáte s vážnou únavou, která je způsobena tím, že si vaše tělo zvyká na hormonální změny. 

K vyčerpání může samozřejmě dojít i v pozdějších fázích těhotenství a může mít několik příčin, přičemž nejčastěji jsou na vině: 

  • Zvyšující se hmotnost a objem těla 
  • Nedostatek vitaminů a minerálů (zejména železa) 
  • Nedostatek cvičení
  • Nevyvážená strava

TIP: Káva a těhotenství – jaká jsou rizika?

Únava na začátku těhotenství —  v 1. trimestru 

Jak bylo prokázáno, primární trimestr je z hlediska únavy nejzásadnější. Vzhledem k tomu, že tělo se vyrovnává s měnící se hladinou hormonů a některé maminky k tomu častěji bojují s těhotenskými potížemi, mohou být první tři měsíce opravdu náročné. Na začátku těhotenství není výjimkou pocit artikulované únavy (naprosté vyčerpání). Velká část životní energie je věnována zdokonalování a prvotního vývoje miminka, pro které je prvních 13 týdnů z hlediska vývoje naprosto klíčových.

V tomto období nemá smysl se únavě bránit. V případě, že cítíte, že byste si přály více odpočinku, dopřejte si více odpočinku. V případě, že pracujete, zkuste se spolu se svým šéfem domluvit na změně pracovní doby a krátce si odpočiňte po obědě. Velká únava v těhotenství může přejít i v nebezpečné onemocnění!

TIP: První trimestr týden po týdnu

Pocity únavy ve 2. trimestru 

Se vstupem do druhého trimestru, který je z velké části považován za nejkrásnější období celého těhotenství, únava častěji mizí. Tělo si již zvyklo na hormonální změny a těhotenské potíže odezněly. Nastávající maminka si konečně může plně vážit rostoucího miminka. Těhotenství je na ní od nynějška znát, a tak může získat určité výhody a přijímat pomoc od svého okolí, aniž by o ni musela žádat. V případě, že slabost přetrvává i v tomto trimestru, může být na vině málo pohybu nebo nerovnoměrné stravování. Železo je v tomto ohledu výjimečně nezbytné, jehož nedostatek může kromě již zmíněné únavy vyvolávat:

  • Únavu 
  • Hučení v uších 
  • Dušnost 
  • Malátnost 
  • Zácpa 
  • Nadýmání 
  • Bolest hlavy 
  • Nesoustředěnost 
  • Podrážděnost 

Těhotné ženy jsou náchylné vůči infekcím. Ty mohou oslabit nejen ji, ale i dítě. Nedostatečnost železa navíc způsobuje předčasný porod.

TIP: Druhý trimestr týden po týdnu

Únava na konci těhotenství — ve třetím trimestru 

Pokud jde o slabost ve třetím nebo posledním trimestru, je častěji způsobena rostoucí hmotností a objemem těla. Pohyb, který pro novopečenou matku nebyl problémem, může být v současné době skutečnou zkouškou. Matka se může cítit skutečně unavená i jen po procházce, chůzi do schodů nebo dlouhém stání. Může mít také potíže s usínáním. Proto se doporučuje těhotenská podložka, která těhotné matce pomůže objevit správnou polohu pro odpočinek. Kromě nárůstu hmotnosti a zvětšujícího se břicha se ženy mohou setkat také s bolestmi zad, oteklými břišními svaly a obtížnými hemoroidy.

TIP: Třetí trimestr týden po týdnu

Co na únavu v těhotenství

Únavě se lze do jisté míry vyhnout, ale pokud vás přece jen zastihne, nepochybujte o tom, že se jí nebudete snažit čelit a odpočívat, zejména na začátku těhotenství. Večerní odpočinek nepomáhá? 

Zkuste některý z následujících tipů: 

Dostatek spánku 

Dostatečný odpočinek je důležitý nejen pro obnovu vaší vitality, ale také pro regeneraci vašeho těla. Zatímco dospělým se doporučuje alespoň 6 hodin odpočinku, těhotným ženám neuškodí, když si dopřejí o dvě hodiny více. V případě, že se stále cítíte unavená, nebuďte stydlivá, když si během dne dopřejete 20minutový odpočinek.

Jezte vyrovnanou stravu 

Pocit únavy může být také způsoben nerovnoměrným jídelníčkem. Dopřejte si bohatý talíř železa, který je zvláště žádoucí v těhotenství. 

Je obsaženo v: 

  • Hovězím mase
  • Kvasnicích
  • Luštěninách
  • Ořeších
  • Celozrnném pečivu

Nesnažte se zahnat hlad dezertem. Jednoduché cukry jsou vitální bombou, ale ve chvíli, kdy klesne, budete se cítit skutečně unavenější než kdy předtím. Dejte si trochu ovoce, kousek sýra nebo jogurt. Vykašlete se na kofein, na který jste byla zvyklá ještě předtím, než jste otěhotněla. Pro dítě to není nic dobrého. Na druhou stranu se snažte často pít hojně tekutin. V ideálním případě byste měla vypít 2 až 3 litry čisté vody během 24 hodin.

Pravidelný pohyb 

Vývoj vám paradoxně může pomoci v boji proti únavě. Nemusíte dělat žádné namáhavé cvičení, pravidelně se projít v rámci čerstvého vzduchu ještě před obědem, jít na kurz jógy pro těhotné ženy nebo se ponořit do bazénu. Kromě toho, že se budete cítit odpočatější, udržíte se v dobré fyzické kondici a zlepšíte si náladu. 

Nechte si nabídnout pomoc 

Nemusíte se nechat od každého obskakovat, ale v případě, že se cítíte slabá a máte pocit, že domácí práce prostě nevydržíte, požádejte o pomoc manžela, maminku nebo společníka. Vězte však, že v případě, že se natáhnete na gauč, místo abyste žehlily, vaše oblečení nikam nepůjde.

Od Jana Kolínková

Chovatelka domácích zvířat, pěstitelka rostlin, milovnice dobrého jídla a psaní textů. Ve volném čase ráda pečuje o zahradu, čte knihy a uskutečňuje svoje nápady — jako je učení se hrát na kytaru, stavba ze dřeva a jiné. Jejím snem je žít klidný život.